Carlsson OA-5 MMX

9 990 SEK
/ par
  • Produktbeskrivning
  • Specifikationer

Detaljer

Kompletta byggsatser åter i lager! Passa på att bli medlem i Ljudtekniska Sällskapet, www.lts.se och få 10% rabatt på dessa högtalare och även på resten av HIFI KIT's sortiment, med undantag för tidigare nedsatta produkter samt vissa kampanj- och specialprodukter. Passa gärna på att lägga er beställning redan nu för garanterad leverans!

Stig Carlssons ortoakustiska högtalare har funnits allt sedan 50-talet (kolboxen), varefter de förfinades under andra halvan av 60-talet, och sedan förändrades de vidare genom 60-, 70-, och 80-talen. På 90-talet lyste nya koncept med sin frånvaro fram till Stigs bortgång 1997.

Nu har dock modellen OA-5-MMX äntligen kommit. Detta är en högtalare som i huvudsak är uppbyggd som gamla OA-5, alltså med ett bredbandselement och fyra stycken kondiskantelement.

Högtalaren är bestyckat med 1 st Obi F87 "9710" som till skillnad från Philips 9710 inte är ett dubbelkonelement eftersom man ville slippa den mekaniska delningen mellan de två konerna som är ansvarig för nästan alla de färgningar som 9710 uppvisar.
F87 har alltså bara en, en extremt lätt, kon. Och istället för dubbelkonen har den lilla centerdomen fästs direkt mot talspolebobinen, för att medge maximal överföring av HF till luften trots avsaknad av dubbelkon.

Diskantelementen är 4 st och för en sådan här högkänslig 60-talskonstruktion har lite speciella krav på sig, såtillvida att de behöver ha en mycket högre verkningsgrad än några moderna diskantelement klarar av att ge. Det beror på att OA-5 har en verkningsgrad som är i varje fall 3 ggr högre (!) än medelsnittet av moderna högtalare förmår. Vi talar om en lättdrivenhet som är extremt ovanlig idag. Det MT20 HFC som satt i ursprungliga OA-5 hade bara med nöd och näppe tillräcklig verkningsgrad för att räcka till och den klarade sig till över 10 kHz bara genom en jättelik resonans i den högsta oktaven, som tillsåg att tillräckligt mycket ljud skulle undslippa den, trots att spridningen började minska. Sådan resonans finns inte i T22-oa, så den måste ha en högre grundläggande verkningsgrad för att det skall bli tillräckligt även vid högre frekvenser där spridningen börjar minska så smått. Det har den också. Obi T22-oa är i själva verket ett diskantelement med extremt hög verkningsgrad. Så hög att den i princip bara överträffas av horndiskanter. Detta att det nya elementet har en massa extra att ge, gör att delningsfiltret skapar en tillvaro som är mycket skonsam, mot både förstärkare och diskantelementet själv, vilket, tillsammans med att de nya diskantelementen dessutom är oljekylda, förhoppningsvis skall leda till att brända diskanter är ett minne blott. De klarar, i system, i storleksordningen 10 gånger mera
praktisk ineffekt från musiksignaler, än de gamla Peerless MT20HFC gjorde.

Carlsson OA-5-MMX kan ställas in så att den blir en höger- eller en vänsterhögtalare, och den kan även optimeras som monoversion (man kan använda den både som singulär monohögtalare och dubblerade). Som högtalaren är konstruerad går det till och med att justera fram två olika monoversioner (med olika direktivitet) så att den kan anpassas till att vara centerhögtalare i en ortoakustisk hemmabiograf, eller som loungehögtalare i bästa OA-5-tradition. Den senare versionen kan även den användas som centerhögtalare om man föredrar ett något mera bakåtlutat ljud. Vänster- respektive högerversioner kan dessutom trimmas in till optimalt upplevd stabilitet i ljudbilden, på ett sätt som jag inte tror att någon annan högtalare har
erbjudit.

MMX är en högtalare som nästan är ett måste för alla hem, där vardagsrummet är ett rum var musik skall kunna avlyssnas från alla tänkbara positioner.


Medlemskap i LTS kostar 300 kr/år, sätts in på PG 131800-5. Mottagare LTS, ange namn, adress på inbetalningskortet.
Ange ditt medlemsnummer hos LTS i samband med ordern så får du 10% rabatt

Mer information

Typ 2-vägs basreflex
Baselement Obi F87
Diskant Obi T22-oa
Frekvensomfång -
Impedans 8 Ohm
Känslighet -
Effekttålighet -
Delningsfrekvens -
Mått 680 x 256 x 450 mm
Vikt 13.6 Kg